Akdeniz’den Ortadoğu’ya Uzanan Zenginliğiyle Lübnan Mutfağı
Bir Arap ve Ortadoğu ülkesi olan Lübnan aynı zamanda Akdeniz’in doğusuyla sınırdır ve Lübnan’ın coğrafi konumundan söz etmek mutfağındaki zenginliği anlatabilmeyi çok daha kolaylaştırır. Doğu ve Batı’yı sentezleyen bu kozmopolit ülkenin özgün lezzetlerini sizin için sayfamıza taşıdık.
Türk mutfağında olsa ana yemek olarak kabul görecek “lebeniye” Lübnan mutfağının en güzel çorbaları arasında bulunuyor. Yapımı oldukça zahmetli olan çorbanın görüntüsü bildiğimiz yayla çorbasına benziyor olsa da, lebeniye içine daldırdığınız kaşığınız kıymalı-bulgurlu minik köftelerle doluyor.
Nohut ve baklanın baharatlarla tatlandırıldığı falafelden ülkemizin güney bölgelerine kadar girmiş nohut ve tahinli meze humusa, Lübnan mutfağında 100 çeşidin üzerinde meze bulunmakta. Akdeniz’in hatta Ege’nin otlarını Ortadoğu’nun baharatlarıyla harmanlayan mezeler farklı damak tatlarına hitap edebiliyor.
Yabani bir bitki olan ve buram buram kokusuyla getirildiği sofraları etkisi altına alan zahter Lübnan’da baharat ve salata malzemesi olarak kullanılıyor ama sadece bununla da kalmıyor… Kavrulmuş nohut ve buğday; kimyon, susam, sumak gibi baharatlar; ve hatta kavun-karpuz çekirdeği ile karıştırılarak kahvaltılık haline de getiriliyor.
Kırmızı etten deniz ürünlerine, baklagillerden tahıl ürünlerine… Lübnan mutfağının zenginliği ana malzemelerin çeşitliliğinden de ileri gelir. En çok nohut, pirinç, bulgur, mercimekle geliştirilen yemeklerde bolca zeytinyağı ve sıklıkla yoğurt kullanılır.
Etli, sebzeli, sulu, kuru, zeytinyağlı Lübnan yemeklerine katık olan ekmek ise kepekli unun mayalanmasıyla elde edilen yassı şeklindeki “pita”dır. Ülkemizde de bazı dönercilerde dürüm ya da ekmeğin alternatifi olarak kullanılıyor.
Lübnan mutfağının tatlıları arasında hamur işi ve sütlü olanlar geniş yer tutar. Tuzsuz peynirle yapılan künefe ya da bademle yapılan baklava bizlere en çok tanıdık gelecek tatlılardır. Yine Hatay ve Gaziantep’te de görebileceğimiz, tatlısı ve tuzlusu bulunan “kahke” bu mutfağın en gözde lezzetlerindendir.
Ilıman Akdeniz ikliminin görüldüğü, sonbahar ve ilkbaharda bolca yağış alan ülkenin diğer bir zenginliği de meyveleridir. Narenciyeden hurmaya, egzotik meyvelerden üzüm ve nara Lübnan’ın manav tezgâhları rengârenktir.
1,553 okunma